Waarom

Waarom Oudkast?

Niet over alle kleuren liefde kan even openlijk gesproken worden. Homoseksuelen, lesbiennes, biseksuelen en transgenders balanceren veelal tussen openheid en taboe, tussen kracht en kwetsbaarheid.

Ongeveer 7 tot 10 procent van de ouderen kent homoseksuele gevoelens. Sommigen zijn al vroeg 'uit de kast' gekomen, anderen doen dat op latere leeftijd alsnog.

Ook instellingen die met ouderen te maken hebben, zijn hier nog niet of nauwelijks op ingericht.

Oudkast geeft gezicht en podium aan een tot nu toe onzichtbare groep senioren.
Wat

Wat doet Oudkast?

Oudkast verzamelt mooie, verdrietige, gewone en indrukwekkende levensverhalen van roze senioren.
Deze verhalen worden verwerkt in een reizende voorstelling en tentoonstelling, in de vorm van beeld- en geluidsfragmenten, liedjes, foto's en monologen, onder regie van Marjet Roerink.

In verzorgingshuizen, bibliotheken en theaters is Oudkast te zien.

Klik hier voor agenda >
Wanneer en waar

Wanneer en waar kun je Oudkast vinden?

Oudkast breidt zich uit als een olievlek.
Waar Oudkast klein begon in de Delftse Roze Salon, breiden de verhalen zich nu uit met meer mensen die hun verhaal willen delen. Ieder verhaal wordt op een passende manier vorm gegeven; van anoniem ingezonden verhalen tot en met gesproken monologen, van filmportret tot foto of luisterfragment, alles is mogelijk. Oudkast kiest samen met de deelnemers een uitingsvorm op maat.


Klik hier voor agenda >
Stormachtig Stil

Levensverhalen van roze ouderen

Tekst en fotografie: Eveline van de Putte
Voorwoord: Arthur Japin

In 'Stormachtig Stil' vertellen 27 roze ouderen (homoseksuele mannen, lesbische vrouwen, biseksuelen en transgenders), van Nederlandse en niet Nederlandse komaf, openhartig over hun (liefdes)leven, hun stilzwijgen en angst om nog altijd niet geaccepteerd te worden.
Deze unieke verzameling portretten is interessant voor een breed publiek, en inspirerend voor hulpverleners, verpleegkundigen en vrijwilligers in zorginstellingen.

'Stormachtig Stil' is geen theoretische verhandeling,
het laat de ouderen zélf aan het woord.

Waarom dit boek?
Voor veel roze ouderen in een verzorgingstehuis
of andere woon-zorgsituatie, is het moeilijk zichzelf te zijn, sociale contacten te leggen en de juiste zorg en aandacht te krijgen. Op initiatief van COC Leiden en Stichting Radius zijn levensverhalen van roze ouderen verzameld en gebundeld.
Het werken met deze verhalen in gespreksgroepen en opleidingen helpt de tolerantie van medebewoners en personeel te vergroten en daarmee de situatie van homoseksuele ouderen te verbeteren.

ISBN 9789491446085
NUR 600
pagina’s: 224
uitvoering: paperback, full color
prijs: € 21,95
Uitgeverij Xanten
Bestellen: empowerment foundation.net/shop/

Eveline is te boeken om te komen vertellen over de totstandkoming van dit boek. Eventueel met een optreden van enkele Oudkast acteurs.
Interesse? Mail Eveline: trekvogels2@hotmail.com